Vladimir Putin, în panică. Economiștii ruși i-au arătat cifrele care ar putea pune punct războiului

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Cheltuielile de război ale Rusiei prognozate pentru 2025 ar urma să depășească încasările din petrol și gaze, ceea ce ar putea aduce în discuție dorința Moscovei privind un compromis cu privire la războiul din Ucraina. 

Veniturile Rusiei din petrol și gaze, care până acum au fost un pilon central al economiei și al bugetului de stat, vor înregistra o scădere semnificativă în perioada 2025-2027, potrivit unui proiect de buget publicat luni. Reducerea veniturilor se datorează în mare parte prețurilor mai mici ale materiilor prime și schimbărilor în regimul fiscal, conform raportului publicat de agenția Reuters.

Proiecțiile economice pentru 2024 estimează că sectorul petrolier și cel al gazelor naturale din Rusia va contribui cu aproximativ 10.900 miliarde de ruble (117,3 miliarde de dolari), ceea ce reprezintă 5,1% din PIB-ul țării. Această valoare este mai mică decât nivelul prognozat pentru 2023, de 11.300 miliarde de ruble. Prognoza indică și o continuare a declinului în anii următori, veniturile fiind estimate la 10.560 miliarde de ruble în 2026 și 9.770 miliarde de ruble în 2027.

Cu toate acestea, cheltuielile militare ale Rusiei vor cunoaște o creștere considerabilă. În 2024, acestea sunt proiectate să ajungă la 13.500 miliarde de ruble (145,32 miliarde de dolari), o creștere de 23% față de anul precedent. Această majorare va face ca, în 2025, cheltuielile militare să reprezinte 32% din totalul cheltuielilor bugetare, care sunt prognozate la 41.500 miliarde de ruble. Totuși, în 2026, cheltuielile militare ar putea scădea ușor la 12.800 miliarde de ruble.

Presiunea economică, motiv suficient pentru Putin să încheie războiul?

 

Analiștii economici au avertizat deja că o scădere a veniturilor din exporturile de petrol și gaze, cauzată atât de prețurile mai mici la energie cât și de un regim fiscal mai relaxat aplicat gigantului energetic Gazprom, ar putea afecta capacitatea Rusiei de a susține războiul din Ucraina. Aceștia sugerează că o scădere a acestor venituri ar putea pune presiune asupra bugetului alocat cheltuielilor militare, deși Kremlinul a beneficiat de pe urma fluxurilor constante de petrodolari pentru a finanța agresiunea militară în Ucraina.

În ciuda sancțiunilor economice impuse de Occident și a sprijinului militar oferit Ucrainei, Rusia a reușit să ocolească o parte din restricții prin crearea unei flote „fantomă” de petroliere și nave specializate în transportul de gaze naturale lichefiate (GNL) către noii clienți din Asia. Astfel, deși piețele europene s-au închis în mare măsură pentru gazele rusești, Moscova a găsit soluții pentru a menține un flux de venituri din exporturile energetice.

Un alt factor major care va contribui la declinul veniturilor Rusiei din petrol și gaze este planul guvernului de a reduce povara fiscală asupra Gazprom. În contextul sancțiunilor și al diminuării exporturilor de gaze către Europa – anterior cea mai mare piață externă a companiei – Gazprom a înregistrat primele pierderi nete din ultimele decenii în 2022. Până la acel moment, compania își redirecționase o mare parte din exporturi către Asia, însă nu a putut compensa integral pierderile din Europa. În ciuda acestui fapt, guvernul rus a impus Gazprom o taxă pe profit, anticipând că va încasa încă 50 de miliarde de ruble lunar de la gigantul energetic în perioada 2023-2025.

Documentele recente sugerează însă că autoritățile plănuiesc să reducă această presiune fiscală, ceea ce ar duce la o diminuare considerabilă a veniturilor obținute de stat din sectorul petrolului și gazelor. Dacă aceste măsuri vor fi adoptate, regimul fiscal mai blând ar putea duce la o scădere de peste 30% a veniturilor generate de Gazprom, comparativ cu 2023, acestea urmând să se situeze la puțin peste 1.000 miliarde de ruble în 2025, conform calculelor economice ale analiștilor.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel