Mișcările armatei ruse de active cu capacitate nucleară par a fi menite să trimită un "semnal" către Occident pe fondul pierderilor sale în Ucraina, au declarat analiștii în această săptămână.
Pentagonul a declarat săptămâna trecută că nu a observat nicio schimbare în mișcările forțelor sale nucleare ale Rusiei care să determine Statele Unite să își ajusteze propria poziție nucleară.
NATO a transmis comandamentelor aliate informații privind mișcările recente ale submarinului rusesc Belgorod, aflat în misiune specială, a relatat duminică cotidianul italian La Repubblica.
Vladimir Putin pregătește un test nuclear în Marea Neagră
Belgorod, cel mai lung submarin din lume lansat în iulie, a fost modificat pentru a transporta noua dronă cu propulsie nucleară și armament nuclear numită Poseidon. Serviciile secrete occidentale cred că Belgorodul se află în apele din apropierea Arcticii pentru "o serie de teste secrete", potrivit raportului La Repubblica.
"Se teme că se află într-o misiune pentru a testa pentru prima dată super-torpila Poseidon", a precizat ziarul.
Ziarul britanic The Times a relatat, citând surse anonime, că testul Poseidon ar putea avea loc în Marea Neagră, mai aproape de statele membre NATO.
În altă parte, duminică, bloggeri militari pro-ruși au observat un tren încărcat cu echipament militar despre care analiștii au spus că aparținea unei unități nucleare secrete. Analistul în domeniul apărării Konrad Muzyka, stabilit în Polonia, a declarat că convoiul aparține unei direcții a Ministerului rus al Apărării responsabilă cu "muniția nucleară, depozitarea, întreținerea, transportul și eliberarea acesteia către unități".
„Misiune pentru a testa super-torpila Poseidon“
Muzyka a subliniat că videoclipul canalului Telegram Rybar, care, potrivit acestuia, arată vehicule MRAP (Mine-Rezistent, ambush-protected) dotate cu turele, nu pare să arate pregătiri pentru o "lansare nucleară".
"Ar putea fi o formă de semnal către Occident că Moscova escaladează" sau se pregătește pentru exerciții de descurajare strategică, a speculat el pe Twitter.
Președintele Vladimir Putin a proferat amenințări abia voalate de a folosi arme nucleare într-o serie de discursuri în care a anunțat mobilizarea "parțială" și anexarea a patru regiuni ucrainene în ultimele săptămâni. Oficiali americani au declarat că au trimis avertismente private Rusiei pentru a se feri de un război nuclear.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News