"Au murit prea mulţi oameni pentru a ceda din teritoriu. Impasul nu este o opţiune. Ucraina trebuie să realizeze controlul deplin asupra teritoriului", a declarat Volodimir Zelenski în intervenţia la o conferinţă organizată de cotidianul Financial Times.
Volodimir Zelenski a insistat că Ucraina va trebui admisă în NATO dacă va cere acest lucru. "Nu trebuie pierdut timp cu discuţii privind aderarea", a argumentat liderul de la Kiev, conform BBC News.
Rusia se opune vehement aderării Ucrainei la NATO, iar Zelenski anunţa acum câteva săptămâni că înţelege că acest lucru nu se va întâmpla.
Volodimir Zelenski reia tema aderării Ucrainei în NATO
La rândul său, premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a declarat marţi că Volodimir Zelenski nu trebuie supus presiunilor pentru acceptarea unui acord de pace cu Rusia. "Boris Johnson a declarat că trebuie evitat un rezultat în care agresiunea lui Vladimir Putin să pară că ar fi fost eficientă", a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street, după o şedinţă a Guvernului britanic, citat de Mediafax.
„Nu au fost prezentate alternative la aderarea Ucrainei la UE“. Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a declarat acest lucru în timpul unei întâlniri cu jurnaliștii, transmite UNN.
"Nu avem alternative la apartenența noastră la UE și nici măcar nu am înaintat vreo propunere. Nu am lua-o în considerare dacă ar exista propuneri, dar nu au existat astfel de alternative", a spus președintele.
Potrivit lui Volodimir Zelenski, unele state europene nu susțin candidatura Ucrainei la aderarea la UE și promovează idei de alternativă.
Zelenski: nu avem nevoie de o alternativă la candidatura la UE
"Ne-am exprimat clar poziția - nu avem nevoie de o alternativă la UE, nu avem nevoie de o alternativă la candidatura la UE și nu înțelegem reticența unor țări de a ne pune pe lista candidaților la UE. Ei găsesc un motiv sau altul. Cred că aceasta este o justificare politică", a continuat președintele.
În același timp, șeful statului a menționat că alianța fără încredere, despre care se discută și cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson, se referă la garantarea securității Ucrainei. El a adăugat că nu doar Ucraina, ci și Uniunea Europeană are nevoie de garanții de securitate.
La 10 ianuarie, Comisia Europeană a primit oficial din partea Ucrainei cealaltă parte a chestionarului necesar pentru a-și da avizul cu privire la perspectivele de aderare a Ucrainei la UE.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News