Vot în Germania. ROMÂNII vor să le dea o LECȚIE politicienilor corupți: „Să fie cu noroc, să ne întoarcem în România!“

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Sursa foto: captură Libertatea
Sursa foto: captură Libertatea

Românii care au mers să voteze în Germania au vrut să le dea o lecție politicienilor corupți pentru că speră să se întoarcă într-o zi acasă.

Secția de votare din Mainz, landul Rheinland Pfalz, unde sunt înregistrați 63.064 de români cu drept de vot, este una din cele șase secții de votare din regiunea Rin-Main care au fost deschise datorită eforturilor unui grup de români care n-au putut vota la alegerile europarlamentare din mai.

Un bărbat iese din cabina de vot cu un copil de doi-trei ani în brațe și îi dă buletinul de vot: „Bagă-l tu (în urnă), să fie cu noroc, să ne întoarcem în România".

Daniel Sviștea are 18 ani și e membru al comisiei de votare din Mainz. Vineri a votat prima oară pentru România. La începutul lui mai, înainte de alegerile europarlamentare, a împlinit 18 ani și a fost în țară cu părinții lui ca să-și facă buletin românesc și să poată vota, relatează Libertatea. Pe 26 mai, a plecat de acasă la secția de votare din Offenbach împreună cu părinții lui și cu prietenul lui cel mai bun, Antonio. Luaseră cu ei drapelul României cusut de bunica Varvara din Beiuș, județul Bihor. Deși au stat patru ore la coadă, niciunul dintre ei n-a putut vota, la fel ca alte mii de români.

Atunci au decis să se implice la alegerile prezidențiale. Părinții lui, Anca și Dan Sviștea, au găsit un spațiu pentru secția de votare din Mainz, au trimis zeci de e-mailuri, au ținut legătura cu Ambasada României de la Bonn și cu autoritățile germane. Deși n-aveau experiență, s-au înscris pe listă ca să facă parte din comisia de votare.

 

„Nu mai vreau să aud de România"

 

Majoritatea celor care au votat vineri la secția din Giessen, în landul Hessen, unde trăiesc 67.450 de români, se tem de cozile mari care s-ar putea forma sâmbătă și duminică.

În mai, Alexandru și Roxanda, 49, respectiv 46 de ani, au condus 150 de kilometri până la Köln ca să voteze la Europarlamentare. Au ajuns la nouă dimineața și au votat la șapte seara, iar când au plecat acasă sute de români încă nu votaseră.

Alexandru lucrează în construcții și a venit în Germania cu șase ani în urmă, atunci când fiul lui cel mic avea 14 ani. Roxanda i s-a alăturat acum un an, după ce fiica mijlocie și-a dat bacalaureatul. Fiul lor cel mare, care are 26 de ani, a venit în Germania cu cinci ani în urmă și lucrează la un restaurant.

Locuiau și munceau la Drobeta Turnu Severin, dar se descurcau greu cu banii. „25 de ani ne-am chinuit să plătim 25 de milioane [2.500 de lei] pentru un proiectant ca să ne facă proiectul pentru etajul unei case", spune Alexandru. „Și aici, în șase ani, am reușit să-mi cumpăr casă [în Germania]."

„Nu mai vreau să aud de România", spune Alexandru. „Am venit să votez că am vrut să le dau o palmă analfabeților care au fost la conducere până acum. Ăia nu mă reprezintă pe mine."

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel