„Din punctul meu de vedere votul electronic implementat pe studiile pe care le avem pe votul electronic este implementat cu anumite probleme, doar în Estonia unde cetăţenii sunt, cetăţenii statului Estonian sunt destul de puţini, în jur de un milion, din ce am discutat cu specialiştii, votul electronic nu este posibil decât dacă avem şi buletin electronic, în momentul de faţă noi experimentăm o situaţie mai puţin fericită cu cardurile naţionale de sănătate şi vedeţi că sistemul are anumite probleme. În momentul în care vom avea un sistem cu buletin electronic care să funcţioneze perfect atunci ne putem gândi la un vot electronic care să funcţioneze perfect”, a afirmat Dorin Bădulescu, joi, la Parlament, întrebat când vom avea şi testa un vot electronic.
Chestionat dacă acest lucru înseamnă că nu vom avea votul electronic în viitorul apropiat, senatorul ALDE a răspuns: „Nu pot să spun ca din punct de vedere tehnic nu mă pot pronunţa".
Senatorul ALDE a au fost discuţii în comisie despre votul anticipat prelungit, precum şi despre măsurile procedurale pentru ca românii din străinătate să poată vota în număr cât mai mare.
„Au existat discuţii şi cu privire la timpul de vot pentru votul anticipat prelungit, aţi observat că se va vota vinerea, sâmbăta şi duminica, vinerea începând cu orele 12:00 pentru cetăţenii aflaţi în străinătate, s-au luat măsuri procedurale pentru identificarea şi corelarea cât mai bună a numărului de cetăţeni români aflaţi în străinătate pentru dimensionarea numărului de secţii de vot în afara graniţelor ţării. Cred că toate problemele pe care le-am întâmpinat la scrutinele anterioare au fost atinse prin noua modificare legislativă şi faptul că a existat consens pe acest proiect legislativ denotă acest lucru", a explicat Bădulescu.
Votul electronic, în Parlament săptămâna viitoare
Preşedintele AEP: Votul proiectul de lege în materie electorală va fi dat de Parlament săptămâna viitoare
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente Constantin Buică a declarat că speră ca Legea cu modificările în materie electorală să apară cât mai repede în Monitorul Oficial, precizând că votul la Senat va fi lunea viitoare, iar miercurea viitoare la Camera Deputaţilor.
„Noi sperăm cât mai repede, că votul va fi miercuri, luni şi miercuri, luni Senat, miercuri cel târziu Camera Deputaţilor şi cu cât mai repede cu atât mai bine, dar ştiţi merge şi pe procedura de trimitere la Administraţia Prezidenţială şi încă suntem în nişte termene, nu ştiu dar ne dorim cât mai repede pentru că avem şi noi nişte lucruri pe care trebuie să le pornim din momentul în care este promulgată legea, atunci noi dăm posibilitatea cetăţenilor să se înregistreze pentru votul prin corespondenţă", a afirmat Constantin Buică, joi, la Parlament.
Acesta a explicat şi prevederile legislative legate de buletinele de vot la alegerile prezidenţiale.
„Vorbim în acest moment de un singur buletin de vot care va fi utilizat în turul întâi, iar la votul prin corespondenţă pentru a nu pune în dificultate cetăţeanul să îşi printeze buletinul de vot sau cineva să îi dea cu dedicaţie acest buletin de vot, va primi acelaşi format al buletinului de vot pentru turul întâi cu acelaşi număr de pagini, în aceeaşi formă, doar că va scrie pe el turul întâi, vot prin corespondenţă, turul al doilea vot prin corespondenţă. Cetăţeanul pe baza informaţiilor publice comunicate de CCR va avea informaţia care dintre candidaţii din primul tur s-au calificat şi vor intra în turul al doilea. Şi automat scoate din plic buletinul de vot şi certificatul de alegător şi toate celelalte elemente, bifează opţiunea dintre cei doi rămaşi în turul al doilea pe buletinul identic ca şi la turul întâi şi le va trimite în ţară, la misiunile diplomatice sau la misiunile diplomatice aşa cum am stabilit acum în lege", a mai declarat preşedintele AEP.
Întrebat ce va face MAE concret pentru ca problemele care au existat la europarlamentare, în secţiile de vot din străinătate să nu se mai repete, Constantin Buică a răspuns: „MAE din ce am văzut va avea în principiu aceleaşi atribuţii, doar că la acest moment nu se pune accentul doar pe MAE, se pune accentul pe misiunile diplomatice şi consulare care au obligativitatea de a comunica mai bine cu comunităţile româneşti din străinătate şi aşa cum aţi văzut una dintre completări a fost inclusiv cu obligativitatea în sarcina MAE de a cere tuturor autorităţilor din statul gazdă informaţii cu privire la cetăţeni cu domiciliu sau reşedinţa în acel stat".
Oamenii pot vota oriunde
Şeful AEP a mai spus că „cetăţenii care nu au domiciliu sau nu au reşedinţa se pot prezenta la orice secţie de votare din străinătate să voteze pe teritoriu statului gazdă".
Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru eleborarea, modificarea şi completarea propunerilor legislative în materie electorală a decis ca votul în Diaspora să aibă loc pe parcursul a trei zile, respectiv vineri, sâmbătă şi duminică.
Forul legislativ a mai aprobat, joi, un articol care prevede că alegătorii români din Diaspora ,care se vor afla la rând sau în secţia de vot la ora 21.00, când se închid secţiilor, să îşi poată exercita dreptul la vot.
În şedinţa de miercuri, comisia a modificat şi un articol care prevede că: „Începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri pentru preşedintele României, la termen şi până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul care doreşte să voteze în străinătate la alegerile pentru preşedintele României se poate înregistra în registrul electoral ca alegător în străinătate prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate".
Tot miercuri, parlamentarii forului legislativ comun au mai adoptat un articol care prevede că ziua alegerilor este duminică, iar Guvernul stabileşte data alegerilor cu cel puţin 75 de zile înaintea zilei votării.
Totodată, în cazul în care numărul membrilor Biroului electoral al unei secţii de votare din străinătate este insuficient, atunci poate fi suplimentat cu personalul ambasadei sau cu români cu domiciliul în străinătate, conform Mediafax.ro.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News