Prima dată când Andreea Mikloshi a fost întrebată „ce îți place să faci?” nu știa ce să răspundă. Fața i-a căzut. „Am fost surprinsă”, își amintește ea. Primul răspuns care i-a venit a fost simplu: „Vreau doar să am un loc de muncă”, continuă ea. „A fost o situație foarte complicată, nu aveam un loc de muncă și nu puteam să-mi plătesc camera. Practic îmi începeam viața de la zero”, spune tânăra, acum de 19 ani.
Andreea și-a trăit aproape toată copilăria și adolescența într-un centru pentru minori dintr-un oraș din România. În acel oraș în care s-a născut, nu cunoștea nimic și pe nimeni: „Nu am știut niciodată cum era viața din spatele zidurilor centrului de minori. Ieșeam doar de câteva ori pe an când făceam drumeții”. Amintirile acelui loc, care a fost casa ei între 3 și 15 ani, sunt amare. „M-am simțit prost. Au fost multe conflicte cu ceilalți, dar nu aveai de ales decât să trăiești cu restul”, a spus ea pentru presa din Spania. „Nimeni nu pleacă în stare bună... Mulți ajung să trăiască pe stradă, să se drogheze și să fure”, spune Andreea.
Andreea: „Am vrut să încep de la zero”
Nu voia să i se întâmple același lucru ca și celorlalți copii. Așa că a crezut că cea mai bună alternativă era să plece. Dar avea nevoie de autorizația mamei sale pentru a părăsi centrul de minori: a căutat-o și i-a cerut să semneze documentul. Mama ei, care locuia în Spania, a acceptat și a călătorit în România. „Nu o cunoșteam, a fost prima dată când ne-am întâlnit”, își amintește Andreea. La doar 15 ani, tânăra româncă a părăsit ceea ce până atunci a fost singura ei casă. Ea și mama ei au călătorit timp de două zile cu autobuzul la Alcalá de Henares, în Madrid.
„Am trecut prin atât de multe lucruri încât am vrut să încep de la zero”, spune ea care acum se află la sediul Asociației Alucinos din cartierul Madrid San Fermín. Este unul dintre centrele de formare ale proiectului Incorpora al Fundației La Caixa, prin care au fost instruite în 2022 80.000 de persoane aflate în risc de excluziune socială în domeniul comerțului, ospitalității, curățeniei și socio-sanitare. Dintre aceștia, 40.760 și-au găsit un loc de muncă. În Spania, inegalitatea a crescut în ultimii ani: există peste 13,1 milioane de persoane expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială, cu 380.000 mai multe decât înainte de pandemie. Din holul asociației se aud discuțiile și râsetele unora dintre tinerii care frecventează centrul, cei mai mulți dintre ei provin din familii destrămate și au crescut cu lipsă de resurse. Ca Andreea.
Andreea a parcurs un drum permanent de învățare și creștere
FOTO: captură elpais.com
A ajuns în Spania fără să știe limba și fără documente. Cei doi ani în care a stat cu mama sa a locuit într-o casă înghesuită. „Ne-au tăiat apa și electricitatea și am petrecut câteva luni fără să mâncăm bine”, spune ea. La asta a trebuit să adăugăm și problemele pe care le-a avut cu mama ei. Așa că Andreea a decis să-și facă o viață nouă. A trebuit să accepte slujbe la negru în industria ospitalității. Treaba ei era să spele vase, să taie cartofi sau să facă curățenie în restaurant. „Am plătit doar jumătate din chiria camerei mele și cineva mi-a împrumutat bani să plătesc restul”. Celelalte cheltuieli le-a gestionat cum a putut.
Situația ei s-a înrăutățit când a fost concediată din restaurant. Nu mai putea face față cheltuielilor, nici măcar nu își permitea chiria. În căutarea disperată a ceva ce și-ar putea permite, a găsit o cameră în Andaluzia la un „preț bun” într-un anunț pe internet. Dar, aflată deja în tren, pe drum, a descoperit că a fost înșelată. Nu mai avea încotro. Până și-a amintit de Asociația Alucinos, pentru că niște cunoscuți i-au povestit despre acel loc.
„Când Andreea a venit aici, primul lucru pe care l-am făcut a fost să-i găsim o cameră”, își amintește președintele acestei organizații, Íñigo Ortiz. Restul a fost o cale permanentă de învățare. Mergea la asociație în fiecare zi și ajuta la pregătirea mâncării pentru ceilalți copii și pentru ea. „La început nu i-a păsat. Voia doar să mănânce un borcan de dulceață, nu-i plăcea altceva, nici măcar ce pregătea”.
Următorul pas a fost „să-și rezolve situația economică” și să-i găsească un loc de muncă, iar pentru asta a fost necesar să-i cunoască interesele. Astfel, tânăra româncă a parcurs un drum permanent de învățare și creștere, atât personală, cât și profesională.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News