"Am vazut râurile crescând rapid, mult mai repede decât era de aşteptat", a comentat pentru postul naţional ABC responsabilul serviciilor de stat de urgenţă ale statului New South Wales, Ashley Sullivan.
Aproximativ 32.000 de persoane au primit un ordin sau un avertisment de evacuare în statul New South Wales, a declarat el.
Australia este deosebit de afectată de schimbările climatice şi se confruntă frecvent cu episoade de secetă, incendii de vegetaţie devastatoare şi inundaţii repetate şi tot mai intense.
În unele regiuni, apele ar putea depăşi nivelurile atinse în cursul inundaţiilor catastrofale care au avut loc pe coasta de est în ultimii doi ani, a mai spus Ashley Sullivan.
Aproximativ 20 de persoane au fost salvate în ultimele 12 ore
Serviciile de salvare au declarat că au salvat aproximativ 20 de persoane în ultimele 12 ore, majoritatea aflate în maşini pe drumuri inundate din New South Wales.
Luni dimineaţă, apele râului, de un maro noroios, transformaseră o vastă întindere de pamânt într-un lac în suburbia Camden, la sud-vest de Sydney.
La televizor, imaginile au arătat drumuri care au dispărut sub ape şi rulote în apă, dintre care cel puţin una răsturnată pe o parte.
Cantităţi mari de apă au ţâşnit din barajul Warragamba, sub presiune, care alimentează majoritatea oraşului cu apa potabilă, conform Agerpres.
Mii de locuitori au fost îndemnaţi să se evacueze din cauza inundaţiilor
Odată cu încălzirea planetei, atmosfera Terrei conţine tot mai mulţi vapori de apă, care duc la o creştere a riscului de producere a unor precipitaţii puternice, au explicat oamenii de ştiinţă. Astfel de ploi abundente, asociate cu alţi factori, precum amenajarea teritoriului, favorizează inundaţiile.
În martie, inundaţiile cauzate de furtuni puternice au devastat partea de vest a oraşului Sydney şi au provocat 20 de decese, reaminteşte AFP.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News