Gigantul energetic rus Gazprom, aflat sub controlul statului, a anunțat luni planuri de reducere semnificativă a numărului de angajați la sediul central din Sankt Petersburg, semn al dificultăților financiare majore cu care se confruntă compania după pierderea accesului la piețele europene. Declarația a fost făcută de un purtător de cuvânt al companiei, potrivit Reuters.
Conform agenției ruse de presă Tass, care citează platforma media 47news, șeful Gazprom, Alexei Miller, a fost informat printr-o scrisoare despre planurile de reducere a personalului de la sediul central cu aproximativ 40%. Acest lucru ar presupune scăderea numărului de angajați de la 4.100 la aproximativ 2.500. Purtătorul de cuvânt al Gazprom a confirmat aceste informații la solicitarea Reuters.
Problemele companiei sunt profund legate de schimbările geopolitice și economice care au afectat serios activitatea sa. Gazprom, care are un total de 498.000 de angajați, a raportat pierderi nete de aproape 7 miliarde de dolari în 2023, primele pierderi anuale de după 1999. Aceste rezultate financiare dezastruoase sunt cauzate în principal de pierderea pieței europene extrem de profitabile, în urma invaziei rusești în Ucraina. Sancțiunile economice impuse de Occident și orientarea Europei către alte surse de energie au pus capăt unui monopol de zeci de ani al Rusiei asupra pieței energetice europene.
Situație tot mai grea pentru Rusia
Situația a devenit și mai critică de la 1 ianuarie 2025, când Ucraina a decis să nu prelungească acordul de tranzit pentru gazele naturale rusești. Această decizie, coroborată cu închiderea altor rute anterioare, a împins Gazprom spre o pierdere semnificativă de venituri. Consecințele sunt grave, nu doar pentru Gazprom, dar și pentru bugetul statului rus, întrucât compania este unul dintre cei mai mari contribuabili.
Un alt factor care agravează situația este devalorizarea rublei, care reflectă impactul economic sever al sancțiunilor și al izolării internaționale. Devalorizarea a redus capacitatea Gazprom de a investi în infrastructură și de a menține competitivitatea pe piețele globale. Fără acces la piețele europene, compania și-a redirecționat exporturile către Asia, dar această schimbare nu a compensat pierderile suferite în Europa, din cauza prețurilor mai mici practicate pe piețele asiatice.
Gazprom rămâne cel mai mare producător mondial de gaze naturale, dar dominația sa globală este în scădere. Rusia vinde acum gaze la prețuri mai mici către țări precum China sau India. Se vorbește chiar că India ar revinde gazul în Europa după ce îi adaugă un adaos comercial pe măsură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News