Vulcanul Etna, alertă ridicată de erupție: „Pericol iminent!”

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Vulcanul Etna, pragul de alertă ridicat - Pericol iminent!
Vulcanul Etna, pragul de alertă ridicat - Pericol iminent!

Protecția Civilă Siciliană a comunicat trecerea de la „nivelul de atenție” la „nivelul "prealarmă” cu o „posibilitate mare de trecere la pericol iminent” pentru vulcanul Etna. În ultimele ore s-a înregistrat o creștere a activității vulcanului.

Gradul de alarmă se ridică pe vulcanul Etna. Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie, Observatorul Etnei a emis miercuri, 16 august, o notă oficială prin care comunica că în ultimele 24 de ore „amplitudinea medie a tremurului vulcanic s-a caracterizat prin oscilații mari ale valorilor sale, rămânând până la 13 UTC, întotdeauna în intervalul valorilor medii”.

În ultimele ore, aceste oscilații au devenit și mai mari și în scurte momente amplitudinea medie a tremurului vulcanic a atins intervalul de valori ridicate. În prezent, amplitudinea  se încadrează în intervalul valorilor medii. Buletinul de alertă a aviației civile a trecut de la verde la galben, dar momentan nu afectează funcționarea aeroportului internațional Catania, care rămâne operațional.


O erupție a avut loc luni, 14 august 2023


„Centrul cutremurelor vulcanice din timpul zilei au afectat o mare parte a zonei de vârf, variind între Craterul de Sud-Est și o zonă la est de Craterele Centrale. Adâncimile implicate acoperă o crustă largă, între 1700 și 2900 de metri deasupra nivelului mării. În ceea ce privește activitatea infrasonică, de la aproximativ 15 UTC se înregistrează o redresare modestă, prezentând perioade mai mult sau mai puțin intense precum tremurul”, transmite Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie  Observatorul Etnei, scrie fanpage.it.

Sursele sunt localizate în principal la craterul Bocca Nuova, iar rețelele de deformare nu prezintă variații semnificative. Imaginile camerelor de supraveghere video prezintă activitate de degazare din craterele Bocca Nuova și Craterul de Sud-Est. Modelul de prognoză a dispersiei oricărui nor eruptiv indică o direcție sud-est.


Protecția civilă: „Este interzisă escaladarea vulcanului Etna”


Având în vedere situația actuală, Protecția Civilă a anunțat că, în ceea ce privește accesul în zonele de vârf, sunt valabile prevederile cuprinse în Proceduri de alertare a riscurilor vulcanice și modalități de utilizare pentru zona de vârf a Vulcanului Etna.

Primarii Municipiilor și a celorlalte Instituții sunt invitați să activeze măsurile care decurg din procedurile menționate mai sus, cu referire în special la: interzicerea accesului în zonele în cauză și informarea privind evoluția activității vulcanului Etna.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel