X, suspendată în Brazilia de un judecător

Ecaterina Dumitrescu |
Data publicării:
Sursă foto - Freepik
Sursă foto - Freepik

Un judecător al Curții Supreme Federale din Brazilia, Alexander Moreas, imagine emblematică a luptei împotriva dezinformării, a ordonat vineri după-amiază suspendarea imediată a rețelei de socializare X, pe o perioadă de 24 de ore.

Moraes, printr-o hotărâre, a ordonat Agenției Naționale de Telecomunicații să adopte „toate măsurile necesare pentru implementarea acțiunii” împotriva companiei lui Musk, anunță swissinfo.ch.

Suspendare rețelei X a început să-și producă efectele de sâmbătă dimineață. Accesul la rețeaua de socializare nu mai este posibil cel puțin pentru unii utilizatori, a remarcat și anunțat AFP, în lipsa unui raport oficial. Cei care încearcă să acceseze X găsesc un mesaj care le cere să reîncarce browserul, fără a putea intra mai departe. În privința aplicației, aceasta nu mai generează conținut nou și nici nu mai permite interacțiuni.

Imediat după anunțarea hotărârii, Agenției Naționale de Telecomunicații din Brazilia a raportat că „respectă” hotărârea, însă vineri seara accesul la site-ul de socializare era încă disponibil. În Brazilia, X are peste 22 de milioane de utilizatori. În America Latină, X este utilizată la scară largă pentru scena politică, economică, sportivă, recreațională, de propagandă și dezbatere. Suspendarea impusă de judecător vine într-un moment delicat, cu aproape o lună înaintea alegerilor municipale.

Judecătorul Moraes a avertizat că amenzi zilnice de aproape 9.000 de dolari vor fi aplicate persoanelor „care se angajează în comportamente care implică utilizarea subterfugiilor tehnologice” pentru a ocoli blocarea, cum ar fi utilizarea rețelelor private virtuale - VPN, decizie care a generat controverse, anunță swissinfo.ch.

La rândul său, multimilionarul Musk a reacționat pe platforma sa, X, cu următorul mesaj: „libertatea de exprimare este baza democrației și un pseudo-judecător, neales, din Brazilia o distruge în scopuri politice”.

Decizia lui Moraes era una previzibilă și așteptată de Musk, care a declarat că se așteaptă să fie blocat „în scurt timp” pentru refuzul său de a respecta „ordinele ilegale” ale judecătorului de a „cenzura oponenții săi politici”.

Suspendarea rămâne în vigoare până când platforma X va respecta hotărârile judecătorești în vigoare, va plăti amenzi restante și va numi un reprezentant, se specifică în hotărârea Curții Supreme Federale.

Și platformele Telegram și WhatsApp s-au confruntat, în trecut, în Brazilia, cu suspendarea temporară din cauza ordonanțelor judecătorești.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel