Media chineze de stat relatează că Xi Jinping a spus că SUA ar trebui să respecte principiul „unei singure China” şi că a subliniat că ţara sa se opune cu fermitate independenţei Taiwanului şi amestecului unor forţe externe.
Beijingul a emis avertismente tot mai pronunţate privind repercusiunile unei eventuale vizite a lui Nancy Pelosi, membră a Partidului Democrat ca şi Joe Biden, în Taiwan.
„Cei care se joacă cu focul nu vor reuşi decât să se ardă. Sperăm că partea americană poate vedea asta cu claritate”, i-a spus Xi Jinping lui Joe Biden, potrivit presei chineze de stat, preluate de Reuters.
„Conversaţia între preşedintele Biden şi preşedintele Xi Jinping din Republica Populară Chineză s-a încheiat la 10.50”, a anunţat mai devreme Casa Albă într-un comunicat. Apelul telefonic a început cu două ore şi 17 minute mai devreme, la 08.33 ora locală (12.33 GMT).
Vezi și
China a acuzat Australia că se pregătește în secret să dezvolte arme nucleare, în cel mai recent atac împotriva pactului de apărare AUKUS
China a acuzat Australia că se pregătește în secret să dezvolte arme nucleare, în cel mai recent atac împotriva pactului de apărare AUKUS.
În cadrul acordului de securitate încheiat de Australia cu SUA și Marea Britanie, semnat în 2021, Marina Regală Australiană va pune mâna pe o flotă de submarine cu propulsie nucleară în următoarele decenii.
Dar navele - care au ca scop descurajarea agresiunii crescânde a Chinei în regiunea Indo-Pacific - vor fi înarmate doar cu arme convenționale.
Totuși, în ciuda asigurărilor, superputerea autoritară este furioasă față de acest aranjament - deși este una dintre cele nouă națiuni cu focoase nucleare.
Grupurile de reflecție ale Partidului Comunist și portavocile mass-media de stat susțin că acesta va crea un "precedent periculos" în ceea ce privește furnizarea de material nuclear statelor nenucleare.
Asociația chineză pentru controlul armamentului și dezarmare și Institutul chinez de strategie a industriei nucleare au organizat miercuri o conferință de presă extrem de bine orchestrată pentru a lansa un raport dur despre AUKUS.
Intitulat „O conspirație periculoasă” The Nuclear Proliferation Risk of the Nuclear-powered Submarines Collaboration in the Context of AUKUS, documentul de propagandă susține că Australia a căutat "obsesiv" arme nucleare în anii 1950 și 1960 și că ar fi gata să facă acest lucru din nou.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News