Cei doi se vor întâlni în Uzbekistan în cadrul unui summit care va prezenta o "alternativă" la lumea occidentală, a precizat Kremlinul.
Xi face prima sa călătorie în străinătate de la începutul pandemiei
El încearcă să obțină un al treilea mandat istoric, în timp ce relațiile lui Putin cu Occidentul sunt la pământ din cauza Ucrainei.
Xi își începe miercuri călătoria de trei zile în Kazahstan. El se va întâlni apoi cu dl Putin joi, la summitul Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) de la Samarkand, care se va desfășura în perioada 15-16 septembrie.
Putin se va întâlni, de asemenea, cu alți lideri, inclusiv cu cei din India, Pakistan, Turcia și Iran - dar întâlnirea sa cu liderul Chinei "este de o importanță deosebită", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului pentru politică externă, Iuri Ușakov.
Summitul are loc "pe fondul unor schimbări politice de amploare".
China și Rusia au căutat mult timp să poziționeze OCS, fondată în 2001 cu patru națiuni ex-sovietice din Asia Centrală, ca o alternativă la grupurile multilaterale occidentale.
Vizita lui Xi are loc pe fondul unei noi serii de închideri în China, unde politica sa de "Coviditate zero" este încă în vigoare. În timp ce restul lumii s-a deschis, învățând să trăiască cu virusul, Beijingul continuă să închidă orașe și provincii întregi de fiecare dată când se înregistrează o creștere a numărului de cazuri.
Xi a părăsit ultima dată China în ianuarie 2020 pentru a vizita Myanmar - cu doar câteva zile înainte ca prima închidere să intre în vigoare în Wuhan. De atunci, el a rămas în China, părăsind continentul doar o singură dată, în luna iulie a acestui an, pentru a vizita Hong Kong.
Codificarea zero reprezintă un pericol pentru Xi din China
De asemenea, Putin face o incursiune rară în străinătate. Întâlnirea sa cu liderii turci și iranieni la Teheran, în iulie, a fost doar a doua sa călătorie în străinătate de când trupele rusești au invadat Ucraina.
Aceasta este a doua întâlnire a celor doi lideri în acest an - ultima dată s-au întâlnit la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, în februarie.
În urma întâlnirii din februarie, cei doi lideri au emis o declarație comună în care au afirmat că prietenia dintre țările lor nu are "nicio limită". Rusia a invadat Ucraina câteva zile mai târziu - o acțiune pe care China nu a condamnat-o și nici nu și-a exprimat sprijinul. Beijingul, de fapt, a spus că ambele părți sunt vinovate.
China nu face parte din sancțiunile internaționale împotriva Rusiei
China nu face parte din sancțiunile internaționale împotriva Rusiei, iar comerțul dintre cele două țări a continuat să crească. Importurile indiene și chineze de petrol rusesc au crescut vertiginos de la invazia din Ucraina.
Și China și-a văzut relațiile cu Occidentul și în special cu SUA deteriorate în ultimele luni, în urma tensiunilor legate de Taiwanul autoguvernat. China revendică insula ca parte a teritoriului său, conform BBC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News