Zeci de mii de decizii de recalculare nu au ajuns încă la pensionari. Cum explică Casa de Pensii întârzierea 

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Zeci de mii de pensionari încă nu au primit deciziile de recalculare. Cum explică Casa de Pensii această întârziere. 

Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP) nu a trimis la Poştă deciziile de recalculare a pensiilor, din motive obiective, pentru 170.000 de persoane, acestea urmând să ajungă în luna septembrie, a declarat marţi preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, Daniel Baciu, într-o conferinţă de presă organizată la Ministerul Muncii.

"Mai avem şi nişte situaţii obiective la nivelul fiecărei case teritoriale de pensii cu privire la faptul că este vorba de 170.000 de decizii la nivel naţional care încă nu au fost distribuite. Nu au fost efectiv trimise de către colegii mei de la casele de pensii spre Poştă, pentru că din start le-am oprit întrucât avem situaţii în care aceşti pensionari au intrat în sistem în luna august. Ei trebuiau să primească întâi o decizie de pensie, conform Legii 263, şi ulterior vor trebui să primească o decizie de recalculare, conform Legii 360 pe 2023. Avem cereri de recalculare, câteva mii de cereri de recalculare pe fiecare an, unde pensionarii lucrează, fie că lucrează după pensionare, fie că îşi adaugă diverse sporuri cu caracter permanent de data aceasta, nu nepermanent, care au fost prevăzute de Legea 263/2010. Aceste cereri trebuie întâi soluţionate, conform vechii legislaţii, care a fost în vigoare până la 31 august şi după ce vor fi soluţionate, aducându-se numărul total de puncte cu aceste adeverinţe, ulterior va trebui să emitem şi decizii de recalculare conform noii legi", a spus Daniel Baciu.

De asemenea, acesta a menţionat că există decizii ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în general în zona mineritului, în judeţele Gorj şi Hunedoara. Angajaţii CNPP trebuie să le pună în aplicare, iar în momentul de faţă pensionarii primesc aceste decizii conform deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Numărul total de puncte trebuie actualizat şi după aceea persoanele în cauză urmează să primească decizii de recalculare.

"Acestea sunt nişte cauze obiective pe care vi le-am spus şi în momentul când vom finaliza toate aceste operaţiuni de emitere a tuturor deciziilor şi a tuturor lucrărilor pe care pensionarii le au în diverse stadii, în lucru, ulterior vom emite şi decizia de recalculare", a adăugat Daniel Baciu.

Întrebat de jurnalişti când ar urma să ajungă la pensionari cele 170.000 de decizii, şeful CNPP a afirmat că se încearcă trimiterea lor în decursul acestei luni, dar depinde de cât de repede va avea la dispoziţie soluţia informatică din partea firmei care asigură mentenanţa sistemului informatic integrat al Casei Naţionale de Pensii Publice. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel