Protestatarii au blocat traficul pe principalele bulevarde din centrul Barcelonei, afișând pancarte cu mesaje precum „Mai puține apartamente pentru investiții și mai multe case pentru locuit” sau „Persoanele fără case își susțin drepturile”, conform presei străine.
Organizatorii au declarat că peste 126.000 de oameni au participat la manifestație, deși poliția locală estimează că numărul a fost mai aproape de 22.000.
Printre cerințele principale ale protestatarilor s-a numărat o scădere cu 50% a chiriilor și amenințarea cu o „grevă a chiriilor” dacă situația nu se va îmbunătăți.
Chiriile în creștere rapidă: o problemă națională
Costul locuințelor în Spania s-a dublat în ultimii 10 ani, iar Barcelona, una dintre cele mai vizitate destinații turistice din lume, se află în epicentrul acestei crize. Conform platformei imobiliare Idealista, chiria pe metru pătrat a crescut de la 7,2 euro în 2014 la 13 euro în 2024.
Pentru mulți locuitori, situația devine imposibil de gestionat. Un protestatar a declarat că proprietarul apartamentului pe care îl închiriază de 15 ani intenționează să îl evacueze pentru a renova locuința și a crește prețul. Deși acesta susține că are un „salariu decent”, spune că ar putea fi forțat să părăsească orașul.
O urgență în materie de locuințe
Raportul Băncii Spaniei evidențiază faptul că aproape 40% dintre chiriași cheltuiesc peste 40% din venitul lor pe chirii și utilități, mult peste media Uniunii Europene. Ignasi Martí, director al Observatorului locuințelor demne, descrie situația drept o „urgență locativă”.
Spania are un stoc de locuințe publice semnificativ mai mic decât alte țări europene: sub 2% din totalul locuințelor sunt disponibile pentru chirii publice, comparativ cu 14% în Franța și 34% în Țările de Jos.
Greva chiriilor: o mișcare în creștere
Uniunea chiriașilor din Barcelona, una dintre organizațiile care au condus protestul, a sugerat o grevă a chiriilor ca soluție pentru a pune presiune pe proprietari.
Carme Arcarazo, purtător de cuvânt al organizației, a declarat: „Cred că noi, chiriașii, am înțeles că acest lucru depinde de noi. Nu putem continua să cerem și să facem cereri autorităților și să așteptăm un răspuns. Noi trebuie să preluăm frâiele situației. Așadar, dacă ei (proprietarii) nu vor să scadă chiria, atunci îi vom forța să o facă.”
Măsuri guvernamentale și criticile lor
Guvernul spaniol, condus de premierul Pedro Sánchez, a introdus un mecanism de plafonare a chiriilor în zonele considerate „stresate”. Catalonia a fost prima regiune care a aplicat aceste plafoane, inclusiv în centrul Barcelonei. Cu toate acestea, protestatarii consideră măsurile insuficiente.
Uniunea chiriașilor din Barcelona a boicotat recentul „summit al locuințelor” organizat de guvern, criticând implicarea dezvoltatorilor imobiliari. „Este ca și cum ai organiza un summit pentru vindecarea cancerului și ai invita companiile de tutun să participe”, au afirmat reprezentanții organizației.
Turiștii, o parte a problemei
Turismul exacerbează criza locuințelor din Barcelona, multe apartamente fiind transformate în locuințe pentru închiriere pe termen scurt. Autoritățile locale au promis eliminarea celor 10.000 de apartamente turistice din oraș până în 2028, ca parte a soluționării problemei.
Protestele din Barcelona vin la scurt timp după manifestații similare în Madrid. Nemulțumirile legate de costurile locuințelor exercită presiuni tot mai mari asupra guvernului, care trebuie să găsească soluții rapide pentru a răspunde cererilor cetățenilor.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:
-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News