Zeci de mii de pești au fost găsiți morți din cauza supraîncălzirii apelor

Echipa Stiri Diaspora |
Data actualizării: | Data publicării:
Fenomen straniu: Zeci de mii de pești au fost găsiți morți din cauza supraîncălzirii apelor / Foto: Fanpage
Fenomen straniu: Zeci de mii de pești au fost găsiți morți din cauza supraîncălzirii apelor / Foto: Fanpage

Laguna Orbetello, un sanctuar natural și o sursă vitală pentru comunitățile locale de pescari, se confruntă cu o catastrofă ecologică de proporții fără precedent. Mii și mii de pești sunt găsiți morți în fiecare zi, consecința directă a supraîncălzirii apelor, un fenomen care a atins cote alarmante în această vară.

Un pescar veteran Leandro Moretti, angajat al cooperativei La Peschereccia și sindicalist al CGIL, exprimă disperarea și neputința în fața acestei tragedii: "Am 62 de ani și lucrez ca pescar în lagună de 49 de ani. Nu am mai văzut niciodată o situație atât de compromisă, nici măcar în vara anului 2015. Vapori toxici poluează aerul din Orbetello de câteva zile, provocând iritații ale căilor respiratorii pentru mulți cetățeni. Principala problemă în acest moment este, fără îndoială, cea sanitară, deoarece mii de chintale de biban de mare, moluște, doradă și anghilă moartă se adună la gura sudică a Ansedoniei."

Situația a fost explicată ieri de primarul Andrea Casamenti, care a detaliat eforturile municipalității de a îndepărta carcasele peștilor morți: "Odată cu schimbarea vântului care suflă dinspre cadranul sudic, peștele mort în cantități mari a ajuns de-a lungul coastei lagunei estice, pe promenada Orbetello și Neghelli. Intervențiile pentru îndepărtarea peștilor, care au început în urmă cu o săptămână, sunt intensificate. Patrulele pentru îndepărtarea carcaselor care se adună pe malurile care mărginesc zonele locuite vor fi intensificate, iar luni va avea loc o nouă reuniune a Comitetului tehnic și științific pentru o nouă evaluare a situației.", conform Fanpage.

 

Municipalitatea face eforturi disperate pentru a gestiona criza

 

Andrea Bartoli, vicepreședinte al Fedagripesca Toscana, subliniază că această tragedie era inevitabilă, având în vedere condițiile cunoscute de toți cei implicați: "Supraîncălzirea apelor lagunei, anoxia cauzată de algele valonia și valorile chimice scăpate de sub control distrug toți peștii, atât pe cei care urmează să fie vânduți imediat, cât și pe cei nou-născuți. Repetăm de ani de zile că aceasta este o problemă evidentă care trebuie abordată la sursă. Este imperativ ca instituțiile responsabile să ia măsuri. După ce se vor face intervențiile necesare, va fi necesar să se înființeze un organism stabil de gestionare a lagunei."

„Încărcăm sute de saci pentru deșeuri speciale în camioane sigilate care duc peștii morți la un loc de eliminare, dar nu facem față," adaugă Moretti. Pe lângă impactul ecologic devastator, locuitorii din zonă se confruntă cu probleme de sănătate, vaporii toxici din descompunerea peștilor provocând iritații respiratorii.

Între timp, autoritățile locale și experții continuă să monitorizeze situația, iar o nouă întâlnire a Comitetului tehnic și științific este programată pentru luni, în speranța găsirii unor soluții durabile.

 

------------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel