Raportul Imigrație, Frontiere și Azil (RIFA) din 2021, la care a avut acces agenția Lusa, indică faptul că SEF a raportat 54 de victime ale traficului de persoane, cu cinci mai puține decât în 2020. Majoritatea sunt români, moldoveni și marocani.
Potrivit raportului, „se poate observa în 2021 că, în ceea ce privește tipul de exploatare, munca este cea care continuă să aibă cea mai mare incidență în Portugalia”.
Serviciul pentru Străini și Frontiere a înregistrat, de asemenea, anul trecut 31 de infracțiuni de trafic de ființe umane, dintr-un total de 627 infracțiuni asociate fenomenelor migratorii, cele mai expresive fiind fals în acte (375) și ajutorul pentru imigrația ilegală (101).
Documentul mai relatează că SEF a înregistrat o creștere a depistării fraudei documentelor cu 21,9% față de 2020, însumând 401 documente frauduloase de identitate, călătorie și ședere.
Doi români, blocați în Peștera Inimii din Portugalia. Salvamarii au intervenit (VIDEO)
Mai puține cereri de naționalitate
Pentru al doilea an consecutiv, numărul cererilor de dobândire a naționalității portugheze a scăzut, înregistrându-se un total de 54.288 în 2021, cu 21% mai puțin decât în 2020. SEF a emis 64.309 de avize, dintre care 63.494 pozitive și 815 negative.
Potrivit documentului, cei care au dobândit cel mai mult naționalitatea portugheză în 2020 au fost cei din Israel (21.263), Brazilia (13.328) și Capul Verde (2.980).
Potrivit RIFA, anul trecut s-a înregistrat și o creștere cu 10% a numărului de pasageri verificați la frontierele aeriene, însumând 6.533.549 de pasageri și, la frontierele maritime, au fost verificați 836.675 de persoane, în creștere cu 58% față de anul trecut.
Portugalia. Român, exploatat după ce i s-a promis o viață mai bună
Un român a fost victima unui portughez și a fiicei acestuia după ce l-au adus la muncă cu promisiunea unui salariu bun, hrană și cazare, în Coimbra, Portugalia.
Tribunalul Coimbra i-a condamnat pe un bărbat la cinci ani de închisoare și pe fiica acestuia la trei ani și jumătate, ambii cu pedepse cu suspendare, pentru exploatarea a doi bărbați din Europa de Est, între anii 2014 și 2019, la Cantanhede, districtul Coimbra din Portugalia.
Tatăl și fiica, cu domiciliul în municipiul Cantanhede, au fost acuzați de trafic de ființe umane pentru că au exploatat doi bărbați din Europa de Est în munca casnică și în firma lor, dedicată vânzării de textile, îmbrăcăminte și alte produse. Magistrații i-au condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare pe bărbatul în vârstă de 80 de ani, care era director al companiei, și la trei ani și șase luni pe fiica acestuia. Suspendarea pedepsei celor doi inculpați este condiționată de plata a 25.000 euro uneia dintre victime și a 20.000 euro celeilalte. A fost condamnată și societatea în care acuzatul este asociat director.
Una dintre victime este un cetățean român, cu probleme cu alcoolismul, care intrase ilegal în Portugalia în 2004 și stătea peste noapte într-o casă părăsită. Potrivit rechizitoriului, inculpatul a luat victima la muncă, cu promisiunea unui salariu bun, hrană și cazare, pe postul de încărcare și descărcare a materialului de vânzare la târguri.
Cu toate acestea, între anii 2014 și 2016, românul a lucrat de luni până sâmbătă, între orele 5.00 și 22.00. El dormea noaptea într-un grajd din curtea locuinței inculpatului, un spațiu pe care îl împărțea animalele, fără lumină și fără baie. Din mai 2016 până în mai 2018, victima a ajuns să lucreze pentru fiica inculpatului, din nou cu promisiunea unui salariu bun, prestând muncă casnică și rurală la domiciliul acesteia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News