Prezența mai multor steaguri rusești care arborează peste zeci de case din Silistra și, în general, în întregul nord-est al Bulgariei, continuă să stârnească discuții. Se pare că sunt mulți ruși stabiliți pe acel teritoriu. Ar fi vorba despre o mulțime de investiții imobiliare ale rușilor în Bulgaria.
"Sunt ruși patrioți care s-au stabilit aici. Au cumpărat case și s-au mutat aici. Sunt pașnici, dar puțin năzuiți. Se pare că le mai este dor de casă și și-au pus aceste steaguri. Ne-au invadat în ultimii ani. În zona de coastă se vorbește mai mult rusa decât bulgara”, a spus Dimitar, conform Il Messagero, care citează ziarul românesc Libertatea.
Cu cât mergi mai spre est, cu atât prezența rusă crește.
Sunt peste 500 000 de proprietăți deținute de ruși în Bulgaria
Anul trecut, Consulatul General al Rusiei a stabilit că peste 400.000 de ruși dețin peste 500.000 de proprietăți în estul Bulgariei. Prezența lor în regiunea balcanică nu este surprinzătoare, chiar dacă au fost făcuți mai mulți pași pentru a încerca să încetinească creșterea acestui fenomen. Însă rușii sunt din ce în ce mai hotărâți să cumpere case pe acest teritoriu. Motivul? Străinii care investesc acolo o sumă de bani corespunzătoare, în jur de 500.000 de euro, se pot bucura de un permis de ședere permanent, care se obține fără a trece prin procedurile complicate și lente.
Este un sector care s-a dezvoltat în Bulgaria tocmai prin intermediul companiilor deținute de ruși care se ocupă cu investiții imobiliare exclusiv pentru ruși. Iar valoarea proprietăților pe care le-au achiziționat în ultimii zece ani este de peste 15 miliarde de euro. O sumă care ar putea crește anual, din cauza prețurilor din ce în ce mai mici la locuințe.
Corupția și spălarea banilor în spatele „pașaportului de aur”
Sistemul aplicat de Bulgaria încă din 2013 permite, așadar, străinilor să obțină acest permis de ședere permanentă, care ar fi echivalentul obținerii cetățeniei. Rușii, însă, nu ar cumpăra doar pentru a se stabili într-o țară din UE, ci și pentru a-și petrece vacanțele acolo.
Există totuși suspiciunea că acest sistem a favorizat corupția și spălarea banilor, de care ar fi beneficiat nu numai rușii, ci și chinezii. Bulgaria a atras numeroși ruși nu numai din cauza prețurilor la imobiliare foarte mici în comparație, de exemplu, cu Malta și Cipru, dar și pentru că rușii îi consideră pe bulgari „frați”.
Este un caz care a stârnit un adevărat scandal de spionaj în Bulgaria, pentru că printre miile de ruși care ar fi obținut mult așteptatul ''pașaport de aur'' s-au numărat și politicieni: bancheri, viceminiștri, directori ai marilor companii și proprietarii companiilor petroliere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News