Zelenski avertizează că începe un nou val de ucraineni care fug în Europa

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Peste 97.000 de persoane au intrat sâmbătă în România, dintre care 9.553 de ucraineni
Peste 97.000 de persoane au intrat sâmbătă în România, dintre care 9.553 de ucraineni

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat joi că Rusia transformă reţeaua electrică a ţării sale în "câmp de luptă" în atacuri care determină populaţia să se refugieze spre Europa, relatează AFP.

"Conducerea rusă a dat ordinul de a transforma reţeaua energetică într-un câmp de luptă. Consecinţele sunt foarte periculoase, din nou, pentru noi toţi în Europa", a declarat preşedintele Zelenski într-o intervenţie în faţa Consiliului Uniunii Europene, adăugând că "Rusia provoacă un nou val de migraţie a ucrainenilor spre ţările UE".

Măsuri de economisire a energiei sunt luate în toată Ucraina, după atacuri cu rachete şi drone ruseşti care au distrus peste 30% din centralele electrice ale ţării într-o săptămână.

Zelenski a spus că atacurile ruseşti asupra instalaţiilor energetice ale Ucrainei "vizează să creeze cât mai multe probleme de electricitate şi încălzire pentru Ucraina în această toamnă şi iarnă şi să determine cât mai mulţi ucraineni să ajungă în ţările voastre".

Ca răspuns la aceste atacuri, preşedintele Zelenski le-a cerut ţărilor europene să ofere armatei ucrainene o apărare aeriană mai sofisticată şi să impună mai multe sancţiuni economice Moscovei pentru a-i limita capacităţile de finanţare a războiului.

 

Rusia amenință și Europa

 

Ministerul rus de Externe a declarat joi că livrările de arme ale Uniunii Europene către Kiev fac ca blocul comunitar să fie parte a conflictului în Ucraina, iar ţările care pompează arme Ucraina sunt 'sponsori ai terorismului', relatează Reuters.

Într-un briefing, purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a reiterat criticile agresive ale Moscovei la adresa Occidentului pentru că a livrat Ucrainei arme avansate în valoare de miliarde de dolari pentru a ajuta Kievul să se apere împotriva campaniei militare a Rusiei, care a ajuns în a opta lună.

Decizia UE privind crearea unei misiuni de asistenţă militară pentru regimul de la Kiev creşte implicarea UE şi o face să devină parte a conflictului în Ucraina, a subliniat Zaharova, citată de agenţiile oficiale de presă ruse TASS şi RIA Novosti, referindu-se la programul de instruire a militarilor ucraineni.

În acest context, ea a amintit că, în reuniunea lor din 17 octombrie, miniştrii de externe ai UE au anunţat lansarea unei misiuni de instruire a armatei ucrainene, care ar urma să înceapă să fie implementată peste o lună. În decurs de doi ani, această misiune, pentru care Bruxellesul a alocat 107 milioane de euro, ar urma să pregătească personal ucrainean de comandă la diferite niveluri, potrivit TASS.

'Acest pas merge mână în mână cu furnizarea de arme letale regimului de la Kiev şi creşte calitativ implicarea Uniunii Europene, făcând-o, desigur, parte a conflictului', a declarat Zaharova.

Frustrarea Rusiei este reprezentată de ajutoarele în armament date de Europa Ucrainei



Prin furnizarea de arme Ucrainei, Occidentul se apropie de linia periculoasă a unei confruntări militare directe cu Rusia, a avertizat Zaharova, potrivit RIA Novosti.

'Ţările membre NATO, de parcă ar fi într-o competiţie, continuă să pompeze în regimul de la Kiev armament, muniţii, îi furnizează informaţii operative, antrenează soldaţii ucraineni, oferă îndrumări privind desfăşurarea acţiunilor militare, apropiindu-se astfel de linia periculoasă a unei confruntări militare directe cu Rusia', a avertizat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Ajutorul militar occidental pentru Ucraina, a adăugat Zaharova, totalizează deja 42,3 miliarde de dolari, dintre care mai mult de jumătate revin SUA.

În aceeaşi conferinţă de presă, Maria Zaharova a mai spus că Moscova a fost gata să-şi crească exporturile de alimente şi îngrăşăminte pentru a contribui la evitarea unei crize alimentare globale, dar a fost blocată de către SUA, relatează Agerpres. 

Washingtonul îi 'şantajează' şi 'persecută' pe cei care încearcă să facă comerţ cu Rusia şi prin aceasta compromite securitatea globală, a afirmat ea.

SUA nu vizează direct exporturile agricole ruseşti, dar sancţiunile impuse Rusiei în domeniile transportului maritim, al asigurărilor, logisticii şi infrastructurii de plăţi împiedică capacitatea Rusiei de a exporta îngrăşăminte şi produse chimice esenţiale, susţine Moscova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel