''Au fost forţaţi să meargă acolo. Documentele şi mijloacele de comunicaţii le-au fost confiscate. Au fost trimişi în regiuni îndepărtate ale acelui pământ străin pentru a fi asimilaţi acolo'', a spus Zelenski.
Numărul ucrainenilor deportaţi în Rusia îl depăşeşte chiar şi pe cel al întregii populaţii a Islandei, a ilustrat el printr-o comparaţie în faţa parlamentului islandez.
Postul CNN menţionează că nu poate verifica în mod independent numărul ucrainenilor trecuţi peste graniţă pe teritoriul rus.
Zelenski: Rusia se bazează pe armele nucleare
''Ei (ruşii - n.r.) nu cred că pot fi consideraţi responsabili pentru crime de război pentru că au puterea statului nuclear'', a declarat Zelenski pentru think-tankul britanic Chatham House.
''Aceasta este a 72-a zi a războiului complet şi deocamdată nu putem vedea niciun final şi nicio disponibilitate a părţii ruse de a-i pune capăt'', a adăugat şeful statului ucrainean.
La începutul lunii aprilie, grupul de reflecţie Chatham House a fost declarat ''indezirabil'' în Rusia.
Rusia respinge acuzaţiile de crime de război comise de forţele sale în Ucraina şi a învinovăţit naţionaliştii şi ''neonaziştii'' ucraineni pentru decesele din rândul civililor.
Recent, preşedintele rus Vladimir Putin i-a cerut Occidentului, într-o convorbire telefonică cu omologul său francez Emmanuel Macron, să exercite presiuni asupra Ucrainei pentru a opri ceea ce liderul de la Kremlin a numit ''atrocităţi''.
Putin i-a transmis lui Macron că Occidentul ar putea contribui la încetarea ''crimelor de război şi a bombardării masive a oraşelor şi aşezărilor din Donbas''.
Rusia îşi numeşte agresiunea asupra Ucrainei drept ''operaţiune specială pentru denazificarea'' ţării vecine şi pentru protejarea comunităţii rusofone din estul acesteia, acuzaţie considerată de Kiev şi Occident drept un pretext pentru invadarea Ucrainei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News