Zelenski s-a dus Berlin pentru a-i prezenta cancelarului Scholz "planul de victorie"

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Foto: UATV
Foto: UATV

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a dus Berlin pentru a-i prezenta cancelarului Scholz "planul de victorie". 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit vineri după-amiază la Berlin pentru a se întâlni cu cancelarul Olaf Scholz în cadrul unui mini-turneu european cu scopul de a obţine sprijin suplimentar şi a-şi prezenta 'planul de victorie'.

Avionul care l-a transportat pe Zelenski a 'aterizat' la Berlin, a indicat preşedinţa ucraineană pentru AFP.

Volodimir Zelenski se va întâlni mai întâi cu cancelarul Olaf Scholz, apoi cu preşedintele german Frank-Walter Steinmeier.

El ar urma să îşi reînnoiască apelul ca Germania, al doilea cel mai mare furnizor de ajutor militar (după SUA), să livreze Ucrainei mai multe arme, în special rachete Taurus cu rază de acţiune de circa 500 km.

În pofida presiunilor, inclusiv din interiorul coaliţiei cu Verzii şi liberalii, social-democratul Scholz a refuzat categoric furnizarea de rachete Taurus, de teama unei escaladări între NATO şi Rusia.

Aliaţii interzic deocamdată Kievului să le utilizeze armele pentru a lovi ţinte militare în adâncimea teritoriului Rusiei.

După primele etape la Londra şi Paris, unde a dezminţit orice discuţii privind o încetare a focului, Zelenski s-a întâlnit joi seară la Roma cu premierul italian Giorgia Meloni, iar vineri dimineaţă cu papa Francisc.

Aceste deplasări intervin la mai puţin de o lună înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, al căror rezultat incert provoacă temeri la Kiev în privinţa continuării ajutorului american esenţial.

Zelenski avea prevăzută iniţial participarea sâmbătă, la baza militară americană Ramstein din Germania, la o reuniuni la vârf a aliaţilor Ucrainei, ce a fost amânată pentru o dată ulterioară după ce preşedintele american Joe Biden a renunţat la vizita în Germania din cauza uraganului Milton.

Preşedintele ucrainean Zelenski s-a întâlnit cu Papa Francisc

 

Papa Francisc l-a primit vineri la Vatican pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu care a avut o întrevedere privată de 35 de minute la palatul apostolic, informează Reuters şi ANSA.

A fost a doua întâlnire a celor doi, după cea din iulie, cu ocazia summitului G7 din Italia.

Suveranul pontif a fost criticat în martie de mai mulţi oficiali de la Kiev după ce a sugerat că Ucraina ar trebui să aibă curajul de a ridica steagul alb şi de a negocia încheierea războiului cu Rusia. Zelenski a respins atunci poziţia lui Francisc ca pe o "meditaţie virtuală", de la distanţă.

Acum, el i-a oferit papei o pictură în ulei intitulată "Masacrul de la Bucea. Povestea Maricicăi" şi a primit în schimb, printre altele, o placă din bronz cu o floare şi inscripţia "Pacea este o floare fragilă" şi cartea "Persecutaţi pentru adevăr. Greco-catolicii ucraineni în spatele cortinei de fier".

Preşedintele ucrainean se află într-un turneu prin Europa, pentru a le prezenta aşa-numitul său "plan pentru victorie" liderilor din Regatul Unit, Franţa, Italia şi Germania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel