Adresându-se summitului G7 din Alpii bavarezi prin intermediul unei legături video, Zelenski a declarat că condițiile de luptă vor face mai dificilă lupta trupelor sale împotriva oamenilor lui Vladimir Putin, conform Daily Mail.
Prin urmare, el i-a îndemnat pe liderii G7 să facă tot ce le stă în putință pentru a pune capăt războiului până la sfârșitul anului, solicitând sisteme de apărare antiaeriană și garanții de securitate.
De asemenea, Zelenski i-a rugat pe lideri să "intensifice sancțiunile" împotriva Rusiei, subliniind necesitatea de a continua să se aplice acțiuni "grele" asupra Moscovei și de a "nu scădea presiunea".
Președintele ucrainean a mai cerut ajutor pentru exportul de cereale din Ucraina
Președintele ucrainean a cerut ajutor pentru exportul de cereale din Ucraina și ajutor pentru reconstrucție, a declarat oficialul european, sub rezerva anonimatului.
Zelenski s-a adresat liderilor Marii Britanii, Canadei, Franței, Germaniei, Italiei, Japoniei și Statelor Unite prin legătură video luni, în a doua zi a summitului G7 de trei zile din sudul Germaniei.
Discuțiile la nivel înalt au loc la o zi după ce Kievul a suferit primul atac rusesc asupra capitalei în ultimele trei săptămâni, potrivit Ucrainei, cu un atac cu rachete care a lovit o clădire rezidențială și a provocat moartea unei persoane.
De asemenea, două femei au fost ucise de bombardamentele rusești asupra regiunii nord-estice Harkov în ultimele 24 de ore, a declarat luni guvernatorul local.
De asemenea, Zelenski le-a spus liderilor G7 că nu a venit încă momentul deschiderii negocierilor cu Rusia, deoarece Kievul caută în continuare să își consolideze pozițiile, a declarat luni președinția franceză.
'Președintele Zelenski a dat un răspuns foarte clar că nu este momentul pentru negocieri. Ucraina va negocia atunci când va fi în măsură să facă acest lucru, adică atunci când își va fi restabilit practic o poziție de forță', a precizat președinția franceză.
Liderii G7 se vor angaja marți la un nou set de sancțiuni asupra Rusiei
Liderii G7 se vor angaja marți la un nou pachet de acțiuni coordonate menite să crească presiunea asupra Rusiei în legătură cu războiul său din Ucraina și vor finaliza planurile de plafonare a prețului la petrolul rusesc, a declarat luni un înalt oficial american.
De asemenea, SUA intenționează să trimită Ucrainei rachete antiaeriene sofisticate pentru a se apăra de atacurile rusești, a declarat luni o sursă familiarizată cu acest proces.
Președintele Joe Biden 'a făcut din achiziționarea de sisteme avansate de apărare antiaeriană pentru Ucraina o prioritate', a declarat sursa, care a cerut să nu fie identificată.
Un anunț este 'probabil săptămâna aceasta' privind achiziționarea unui 'sistem avansat de apărare cu rachete sol-aer cu rază medie și lungă de acțiune', precum și a altor arme pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva invaziei rusești.
Aceasta va include 'muniție suplimentară de artilerie și radare de contra-baterie', care sunt folosite pentru a localiza sursa tirurilor de artilerie inamice.
Biden va oferi 7,5 miliarde de dolari pentru a ajuta guvernul ucrainean
Biden anunță, de asemenea, un angajament de 7,5 miliarde de dolari (6,1 miliarde de lire sterline) pentru a ajuta guvernul ucrainean să își facă față cheltuielilor, ca parte a unei reduceri a pachetului de ajutor militar și economic de 40 de miliarde de dolari (32 de miliarde de lire sterline) pe care l-a semnat luna trecută.
Zelenski a pledat pentru o apărare mai puternică împotriva atacurilor aeriene rusești de la începutul invaziei din februarie.
În condițiile în care avioanele și rachetele de croazieră rusești bombardează zilnic trupele ucrainene și zonele rezidențiale, Zelenski s-a concentrat inițial pe strigătul său de mobilizare "închideți cerul", cu o cerere adresată țărilor occidentale de a trimite avioane de război în Ucraina.
După ce Statele Unite și aliații europeni au precizat că trimiterea de avioane era prea riscantă, putând să le atragă direct în conflictul împotriva Rusiei, accentul s-a îndreptat către rachetele sol-aer.
Ucraina are o varietate de astfel de arme, inclusiv puternicul sistem S-300 de concepție sovietică.
NASAMS, construit de Raytheon în Statele Unite în parteneriat cu Kongsberg Defence and Aerospace din Norvegia, a fost vândut în 12 țări, potrivit site-ului companiei.
G7 a promis astăzi un sprijin de durată pentru Ucraina în fața agresiunii rusești
'Vom continua să oferim sprijin financiar, umanitar, militar și diplomatic și vom fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie', a declarat G7.
După ce au discutat cu Zelenski timp de aproape două ore prin videoconferință de la Kiev, liderii G7 au transmis un mesaj ferm de solidaritate cu națiunea aflată în conflict.
'În calitate de G7, suntem uniți de partea Ucrainei și vom continua să ne susținem. Pentru aceasta, trebuie să luăm cu toții decizii dure, dar necesare', a scris pe Twitter gazda summitului, cancelarul german Olaf Scholz, mulțumindu-i lui Zelenski pentru participare.
'Vom continua să creștem presiunea asupra lui Putin. Acest război trebuie să ia sfârșit'.
Adresându-se Rusiei, G7 a declarat că Moscova trebuie să permită transporturilor de cereale să părăsească Ucraina pentru a evita exacerbarea unei crize alimentare globale.
'Facem apel urgent la Rusia să înceteze, fără condiții, atacurile sale asupra infrastructurii agricole și de transport și să permită libera trecere a transportului maritim agricol din porturile ucrainene din Marea Neagră', a spus acesta.
Liderii au cerut Moscovei să le permită ucrainenilor duși în Rusia împotriva voinței lor să se întoarcă imediat acasă
'Cerem Rusiei să permită imediat întoarcerea în siguranță a cetățenilor ucraineni duși adesea cu forța în Rusia fără consimțământul lor', au spus ei.
Liderii finalizează acordul pentru a încerca să obțină o plafonare a prețului la petrolul rusesc în timpul summitului G7 de trei zile din Alpii germani.
Detaliile privind modul în care ar funcționa un plafon de preț, precum și impactul său asupra economiei rusești, urmează să fie rezolvate de miniștrii de finanțe ai G7 în lunile următoare, potrivit unui oficial de rang înalt.
Cele mai mari economii democratice se vor angaja, de asemenea, să majoreze tarifele la importurile rusești în țările lor, iar SUA vor anunța noi tarife pentru 570 de categorii de bunuri, precum și utilizarea sancțiunilor pentru a viza lanțurile de aprovizionare cu produse de apărare ale Moscovei.
Noile eforturi vin în contextul în care dl Zelenski și-a exprimat în mod deschis îngrijorarea că Occidentul a devenit obosit de costul unui război care contribuie la creșterea costurilor energetice și la creșterea prețurilor la bunurile esențiale din întreaga lume.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News