Un oficial din biroul președintelui german a confirmat pentru POLITICO că Zelenski i-a invitat pe Scholz, Steinmeier și întregul guvern german, semnalând o dezgheț a relațiilor după săptămâni de tensiuni diplomatice.
O conversație telefonică purtată joi între Zelenski și Steinmeier a fost prima de la mijlocul lunii aprilie, când Kievul a spus că președintele german nu va fi binevenit să viziteze, acuzându-l că a luat o poziție anterior blândă față de președintele rus Vladimir Putin, care a lansat o invazie mortală a Ucraina în februarie.
În urma declarațiilor lui Zelenski, Steinmeier, care se afla la Varșovia în acel moment cu planuri de a-și continua călătoria în Ucraina, s-a întors și și-a exprimat dezamăgirea față de decizia Kievului.
Dar Kievul pare că și-a schimbat opinia și vrea totuși pritenia Germaniei
Ambii președinți au numit apelul telefonic de joi „foarte important și foarte bun”, potrivit unui comunicat de presă al biroului lui Steinmeier.
Zelenski a vorbit, de asemenea, despre „o conversație bună, constructivă, importantă” și a spus că i-a mulțumit lui Steinmeier „pentru sprijinul puternic pentru Ucraina”, adăugând: „Așteptați-vă să fie intensificată”.„Conducerea germană este importantă pentru a contracara agresiunea rusă”, a spus președintele ucrainean, potrivit Politico.
„Germania rămâne un aliat puternic al Ucrainei”
„Germania rămâne un aliat puternic al Ucrainei”, a adăugat Andriy Yermak, șeful personalului lui Zelenskyy. „Pot să spun doar că speranța rușilor cu privire la scindarea unității Europei față de sprijinul acordat Ucrainei este o speranță zadarnică”.
Tensiunea dintre Kiev și Berlin a dus la refuzul cancelarului german Olaf Scholz de a călători însuși la Kiev, argumentând la începutul acestei săptămâni că modul în care Ucraina l-a tratat pe Steinmeier a stat „ în calea ” propriei vizite.
Ambasadorul Ucrainei la Berlin, Andrij Melnyk, care timp de săptămâni a criticat guvernul german pentru ceea ce a spus că este sprijin insuficient pentru țara sa, l-a acuzat pe Scholz că se încăpățânează .
Scholz, la rândul lui, a declarat ca acest comportament al Kievului nu este o problemă doar pentru el însuși, ci pentru „întregul popor german”, atrăgând pe de altă parte critici pentru că nu acordă prioritate bunelor relații cu Ucraina în timp ce țara este sub asalt susținut din partea Rusiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News