Consiliul JAI a votat aderarea completă a României în Spațiul Schengen. Astfel, se vor elimina controalele și la frontierele terestre după ce acestea au fost eliminate deja în porturi și aeroporturi.
Miniștrii de interne din UE au adoptat decizia de ridicare a controalelor pentru frontierele terestre. România și Bulgaria intră în Schengen de la 1 ianuarie 2025.
''Este un moment istoric de a primi în final Bulgaria şi România ca membre depline ale Schengen. Ridicarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu şi între aceste state membre a fost o prioritate de top pentru preşedinţia ungară (a Consiliului UE) şi astăzi am transformat-o în realitate. Acest pas va fi benefic nu numai pentru cetăţenii bulgari şi români, dar şi pentru UE ca întreg'', a declarat ministrul de interne ungar Sandor Pinter după decizia de joi.
De la aderarea lor la UE, Bulgaria şi Romania au aplicat părţi din cadrul juridic Schengen (acquis-ul Schengen), inclusiv cele referitoare la controalele la frontierele externe, cooperare poliţienească şi utilizarea Sistemului de Informaţii Schengen. La 30 decembrie 2023, Consiliul a adoptat decizia de a aplica, de la 31 martie 2024, părţile rămase al acquis-ului Schengen şi să ridice controalele asupra persoanelor la frontierele interne aeriene şi maritime.
"Este gata. E hotărât. Este meritat.
România și Bulgaria vor adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025.
Felicitări cetățenilor ambelor țări care au muncit din greu și îndelung pentru acest lucru.
Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai sigură și mai unită", a scris pe X Roberta Metsola.
It’s done. It’s decided. It’s deserved.
— Roberta Metsola (@EP_President) December 12, 2024
Romania & Bulgaria will fully join Schengen on 1 January 2025.
Congratulations to the people of both countries who have worked hard and long for this.
A stronger Schengen signifies a safer & more united Europe.#StrongerTogether ???????????????????????? pic.twitter.com/lcgMFCWK69
Ungaria a pus pe ordinea de zi a Consiliului JAI din 12 decembrie 2024 aderarea completă la Schengen a României şi Bulgariei, după o întâlnire informală între miniştrii afacerilor interne din România, Bulgaria, Ungaria şi Austria, desfăşurată la Budapesta, în 22 noiembrie.
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, participă, joi, la sesiunea Afaceri Interne a Consiliului JAI, care va loc la Bruxelles, Belgia, unde se va discuta adoptarea deciziei Consiliului de stabilire a datei pentru eliminarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria şi România şi între acestea.
"Ambele ţări aplică deja integral normele Schengen de la 31 martie 2024. Controalele la frontierele aeriene şi maritime interne cu Bulgaria şi România au fost, de asemenea, eliminate începând cu această dată", potrivit unei informări a Ministerului Afacerilor Interne.
Ce a spus ministrul Predoiu înainte de ședință
"Şedinţa de astăzi este una dintre cele mai importante, dacă nu cea mai importantă, sper, ultima bătălie pentru intrarea în spaţiul Schengen. Este o şedinţă importantă, o şedinţă în care se vor discuta multe lucruri. Nu este nimic încheiat până când decizia nu va fi luată. Am muncit din greu să ajungem aici. Am muncit în teren, la frontiere, în cancelariile diplomatice, am muncit cu gândul permanent la cetăţenii români care merită intrarea în spaţiul Schengen", a declarat ministrul pentru jurnaliştii români.
"Am avut permanent în gândul nostru cozile interminabile de la frontieră, transportatorii care suferă pierderi, momentele de tensiune, de dezamăgire uneori pe care cetăţenii români le-au încercat. Am invocat de multe ori în discuţiile noastre aceste lucruri importante şi sunt absolut convins că ele au avut efect în dezbaterile pe care le-am avut", a adăugat el.
El a ţinut să-i asigure pe toţii cetăţenii români că "am făcut tot ce ţine de noi pentru a avea un rezultat pozitiv astăzi şi intrăm în sală determinaţi să obţinem acest rezultat".
"Vrem să intrăm în Schengen, suntem pregătiţi să intrăm în Schengen şi vrem ca acest lucru să se întâmple astăzi, în această şedinţă", a mai transmis Predoiu.
Ministrul român de interne a vorbit şi despre momentul din Parlamentul olandez, când s-a dezbătut poziţia guvernului la Consiliului JAI privind extinderea Schengen.
"A fost o zi şi un moment important ieri (miercuri - n.r.), în Parlamentul olandez s-a discutat despre poziţia Guvernului. Votul Parlamentului este în favoarea intrării României şi a Bulgariei în spaţiu. E un moment care s-a depăşit", a dat el asigurări.
În ceea ce priveşte controalele temporare la frontierele României cu Bulgaria şi Ungaria care vor rămâne după 1 ianuarie 2025, el a ţinut să-i liniştească pe transportatorii români, care au avut cel mai mult de suferit de pe urma controalelor la frontiere.
Acestea vor fi "aşa cum sunt la frontiera dintre Ungaria şi Austria, controale aleatorii, controale bazate pe analiză de risc, controale care să nu stingherească traficul la frontieră. Obiectivul pe care îl avem este să dispară cozile de kilometri de la vămile noastre, Borş, Nădlac, ş.a.m.d. De aceea am insistat pe faptul că am fost permanent conştienţi şi încărcaţi de responsabilitate legat de aceste dificultăţi pe care cetăţenii români şi transportatorii români le întâmpină", a declarat Predoiu.
"Să nu aibă nimeni nicio îndoială despre faptul că aceste lucruri ne-au fost străine. Pentru asta am luptat permanent: să eliminăm aceste cozi, să redăm cetăţenilor români şi transportatorilor români ceea ce li se cuvine potrivit tratatelor şi potrivit pregătirii noastre din teren, avem una dintre cel mai bine pregătite poliţii de frontieră, avem poate una dintre cele mai sigure graniţe din Europa şi aşa va rămâne", a dat el asigurări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News