Zona euro majorează ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimii 11 ani

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
Zona euro majorează ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimii 11 ani / Fotografie creată de Monstera, de la Pexels
Zona euro majorează ratele dobânzilor pentru prima dată în ultimii 11 ani / Fotografie creată de Monstera, de la Pexels

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat ratele dobânzilor pentru prima dată în mai bine de 11 ani, în încercarea de a controla inflația în creștere în zona euro.

Banca Centrală Europeană (BCE) a majorat rata dobânzii cheie cu 0,5 puncte procentuale, până la 8,6%, și intenționează să mai majoreze și în acest an.

Rata a fost negativă din 2014, în încercarea de a stimula economia regiunii după ani de creștere slabă.

Dar prețurile de consum au crescut cu un nivel record de 8,6% în cele 12 luni până în iunie, deoarece costurile alimentelor, combustibililor și energiei au crescut vertiginos.

Această valoare este cu mult peste ținta de 2% a băncii, conform BBC.

 

Banca Angliei și Rezerva Federală a SUA au majorat și ele ratele pentru a încerca să țină în frâu creșterea prețurilor.

 

Inflația reprezintă ritmul în care cresc prețurile. De exemplu, dacă o sticlă de lapte costă 1 euro și crește cu 5 cenți față de anul precedent, atunci inflația laptelui este de 5%.

Războiul din Ucraina și problemele legate de lanțul de aprovizionare Covid au dus la creșterea costurilor zilnice în întreaga lume, punând presiune asupra gospodăriilor.

Zona euro este vulnerabilă, deoarece se bazează în mare măsură pe Rusia pentru petrol și gaze. Săptămâna aceasta a îndemnat statele membre să înceapă să raționalizeze livrările, pe fondul temerilor că Moscova va opri livrările de gaz în acest an, provocând noi creșteri de prețuri.

Explicând decizia sa de a majora ratele, președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat: "Activitatea economică [în zona euro] încetinește. Agresiunea nejustificată a Rusiei față de Ucraina este o piedică continuă asupra creșterii economice.

Ne așteptăm ca inflația să rămână la un nivel nedorit de ridicat pentru o perioadă de timp, din cauza presiunii continue a prețurilor la energie și alimente și a presiunilor din lanțul de prețuri", a adăugat ea.

 

Ratele mai mari ar putea împinge blocul în recesiune

 

Banca spune că noi majorări de rate "vor fi adecvate" și că va adopta o abordare "de la o ședință la alta" în ceea ce privește creșterea ratelor.

Ideea este că, făcând mai scump să împrumuți bani, oamenii vor cheltui mai puțin, ceea ce va duce la scăderea cererii și, prin urmare, a prețurilor.

Cu toate acestea, există, de asemenea, temeri că ratele mai mari ar putea împinge blocul în recesiune - care este definită ca două trimestre succesive de declin economic.

Aceste temeri au contribuit la împingerea euro la minimul ultimilor 20 de ani față de dolar în ultimele săptămâni.

BCE a început să reducă ratele dobânzilor după criza financiară din 2008 pentru a stimula creșterea economică, și le-a dus până la -0,5% în timpul pandemiei.

Ideea era de a încuraja băncile să împrumute mai degrabă decât să depună bani la BCE.

 

Banca a semnalat că intenționează să majoreze din nou ratele

 

La începutul acestui an, banca a semnalat că intenționează să majoreze din nou ratele, deși economiștii se așteptau la o creștere de doar 0,25 puncte procentuale în iulie.

Unii economiști au criticat BCE pentru că se mișcă prea încet, subliniind că Marea Britanie și SUA au început să majoreze ratele cu câteva luni în urmă.

Carsten Brzeski, economist șef pentru zona euro la banca ING, a declarat: "Privind retrospectiv, procesul de normalizare foarte gradual și prudent pe care BCE l-a început la sfârșitul anului trecut a fost pur și simplu prea lent și prea târziu."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel